Accountancy MKB

Overige onderwerpen

Download onze brochures over onderwerpen die uw onderneming of u als ondernemer raken.

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Met ingang van 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing in alle lidstaten van de Europese Unie. De AVG heeft rechtstreekse werking en vervangt in Nederland de Wet bescherming persoonsgegevens.

De start van een onderneming

Weet u wat er komt kijken bij het opzetten van een onderneming? Wellicht kan deze bijdrage u helpen om de stap te maken naar een eigen zaak. Het opstellen van een ondernemingsplan helpt u structuur aan te brengen en biedt steun bij het nemen van belangrijke beslissingen. Voordat u begint aan het opstellen van een ondernemingsplan zou u zich eens moeten afvragen of u over de benodigde eigenschappen beschikt. Weet u wat u wilt en bent u bereid om hard te werken om uw doelen te bereiken? Kunt u omgaan met tegenslag en onzekerheid? Bent u bereid om risico’s te nemen?

De eigen woning

Een eigen woning is een begrip dat met regelmaat voorbij komt in de media. Maar wat is nu ook alweer precies een eigen woning? En hoe zit het met de aftrek van hypotheekrente? Graag delen we de belangrijkste fiscale wetenswaardigheden met u.

Zakendoen met de eigen BV

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) bent u in de unieke positie om aantrekkelijk zaken te kunnen doen met de eigen BV. U heeft de voorwaarden waaronder u zaken doet immers zelf in de hand. Zolang u het zakelijk houdt en de afspraken op papier vastlegt, is veel mogelijk en zijn er behoorlijk wat fiscale voordelen te behalen.

Verenigingen en stichtingen

Verenigingen en stichtingen worden opgericht met een bepaald doel. Bijvoorbeeld om een studie te financieren of een natuurgebied te beschermen. Zowel de vereniging als de stichting is een rechtspersoon. Dat betekent dat ze zelf kunnen deelnemen aan het economisch verkeer en rechten en plichten hebben. Hoe zit de organisatie ervan in elkaar en wanneer is zij verplicht belasting te betalen?

Bestuurdersaansprakelijk
-heid

Als bestuurder van een rechtspersoon bent u in beginsel niet persoonlijk aansprakelijk voor het handelen van de rechtspersoon. Die aansprakelijkheid ligt in eerste instantie bij de rechtspersoon zelf. Toch zijn hier grenzen aan verbonden. Zolang u de rechtspersoon naar behoren bestuurt, kan u weinig gebeuren. Neemt u echter onverantwoorde risico’s of gaat u uw boekje te buiten, dan kunt u wel degelijk persoonlijk aansprakelijk gesteld worden, met alle (financiële) gevolgen van dien. Waar moet u op letten?