Heeft u een vraag?
Vul onderstaand formulier in

Onlangs hebben de leden van de vakbonden en de Ledenraad van BOVAG ingestemd met het cao-akkoord voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf (MvT). Daarmee is de nieuwe cao officieel een feit. In dit artikel legt Robin van Helden van H&L Accountants en Belastingadviseurs uit wat de belangrijkste zaken van deze nieuwe cao zijn.
Loonsverhogingen tot en met 2027
De cao heeft een looptijd van 33 maanden: van 1 februari 2025 tot en met 31 oktober 2027. In deze periode stijgen de lonen in meerdere stappen met 10,8%. De loonsverhogingen zijn als volgt:
Andere belangrijke afspraken uit het akkoord
De RVU-regeling (de mogelijkheid voor oudere medewerkers om vervroegd uit te treden) blijft tot 1 januari 2026 in zijn huidige vorm bestaan. Vanaf 1 januari 2026 wordt deze regeling vervangen door een ‘zwaar-werk regeling’, die aansluit bij de landelijke richtlijnen. Het Generatiepact blijft daarnaast eveneens bestaan.
Overwerk kan niet langer verplicht worden gesteld, met uitzondering van uitzonderingsgevallen zoals bij calamiteiten. Sommige medewerkers kunnen nooit worden verplicht tot overwerk. Het gaat om medewerkers jonger dan 18 jaar, medewerkers die vijf jaar of korter voor de AOW-leeftijd zitten en medewerkers die vanwege gezondheidsklachten niet tot overwerk in staat zijn.
Met ingang van het schooljaar 2025/2026 moet de schooldag van alle BBL-leerlingen verplicht worden doorbetaald. Op dit moment geldt dat alleen voor leerlingen die niveau 2 volgen, maar straks gaat dat dus voor alle leerlingen gelden. Het advies is daarnaast om aan BOL-leerlingen in het vervolg een passende stagevergoeding te betalen.
Niet nieuw, maar wel weer van toepassing: er mag weer een proeftijd van twee maanden afgesproken kan worden.
Onderzoek en verkenning
Tijdens de looptijd van de cao gaan partijen een aantal onderzoeken doen, namelijk: