Fabian en Mar van Aalsburg - Van Houwelingen Tweewielers in Arkel

“Ons omzetdoel haalden we twee jaar eerder”

“In het voorjaar van 2022 zijn we verhuisd naar een veel grotere ruimte op een andere locatie”, zeggen Fabian en Mar van Aalsburg van Van Houwelingen Tweewielers in Arkel. “Daarbij zijn we van 550 naar 1.200 vierkante meter gegaan. Samen met H&L hebben we daarvoor veel geregeld.”

“Al vanaf 2019 waren we al bezig met wat gaan we zouden gaan doen met onze vorige winkel. Toen hadden we een huurpand, met het recht op eerste koop. Maar we groeiden hard en op die locatie zouden we niet verder kunnen groeien. Dus we vroegen ons af of we daar zouden blijven zitten en de winkel verder gaan optimaliseren. Maar we liepen tegen de grenzen van het pand aan, zo hadden we hier bijvoorbeeld geen plaats voor extra personeel.”

“Daarop gingen we op zoek naar een andere locatie. We kregen een tip voor een pand dat wel het geschikte bestemmingsplan had, maar waar geen winkel in gevestigd was. Dat voldeed aan onze wensen en daarop hebben we H&L ingeschakeld. Samen met een financieel adviesbureau hebben ze veel voor ons geregeld, zoals ondersteuning bij de financieringsaanvraag en de overgang naar de bv-vorm.”

Keuze uit twee banken 
“Na 16 jaar bij de vorige eigenaar te hebben gewerkt, nam ik deze winkel in 2016 over”, vertelt Fabian. “Een half jaar lang heb ik zelf geprobeerd om de overname in elkaar te steken. Maar ik kreeg de deksel op m’n neus. Omdat we DRG-lid zijn, konden we destijds gebruikmaken van het financieringsplan. H&L heeft daarvoor het plan geschreven, waarna de overname eindelijk wel lukte. Ook dankzij hun goede contacten met banken. We konden zelfs bij twee verschillende banken terecht, dat lukte ons daarvoor niet. Op die manier zijn we ook bij H&L terechtgekomen, zij zijn vanaf dat moment onze accountant en adviseur.”

“In het eerst jaar hadden we een prognose gemaakt op basis van de omzet van de vorige eigenaar”, zegt Mar van Aalsburg. “Maar daar zaten we snel boven. En die omzet is in de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. We hebben een gemengd bedrijf, waarbij de scooters en fietsen elkaar versterken, merken we. Zo haalden we ons omzetdoel niet na vijf, maar al na drie jaar. In het begin werkten we met z’n tweeën en met één monteur. Nu werken we met zeven man.”

Resultaten van adviezen opvolgen
Al onze financiële zaken hebben we bij H&L ondergebracht. In het begin hebben ze ons geholpen met Exact. Met kwartaalcijfers hadden we eigenlijk nooit wat te maken, maar nu hebben we ieder kwartaal overleg. Met hun adviezen zijn we aan de slag gegaan, dat pakt heel positief uit. We vinden het heel interessant om te kijken wat er gebeurt als je aan bepaalde touwtjes trekt.”

"Als ik ergens mee zit, bijvoorbeeld op het gebied van personeelszaken, dan reageren ze snel", zegt Mar. "Dat ging een tijdje wat stroever, toen er nieuwe mensen bij H&L in dienst kwamen. Dat was soms even wennen, daar had meer duidelijkheid over moeten zijn. Ze zijn gegroeid en dat merkte je toen, inmiddels gaat het weer goed.” Fabian merkt op dat ze goed kunnen sparren. “En het scheelt dat ze gespecialiseerd zijn in onze branche. Het contact is goed, we hebben een goede samenwerking.”