Pierre Sikking - Bike Totaal Van Hulst

We werken heel pragmatisch samen

“Van oudsher maakten we al gebruik van een accountant. Het was een kantoor dat hier in de buurt zit en wij werkten op ‘de oude manier’. Dat wil zeggen: aan het eind van het jaar ging onze administratie hun kant op, daarna werd de jaarrekening gemaakt."

"De werkwijze om alleen te focussen op de jaarrekening kan misschien wel als je één winkel hebt. Je staat dan zelf in de winkel en hebt het totale zicht op je bedrijfsvoering. Maar wij hebben meerdere winkels en we wilden het jaar door cijfermatig meer inzicht hebben. Daarom zochten we een full-servicekantoor met kennis en ervaring in onze branche.

Gesprekken voeren
Daarop zijn we op zoek gegaan naar een ander kantoor, dat wel voldeed aan onze verwachtingen. We hebben een paar gesprekken gevoerd met verschillende kantoren. Uiteindelijk kozen we voor H&L vanwege hun branchekennis, hun professionaliteit en slagvaardigheid. We hadden vertrouwen in de mensen. Ze stonden ons netjes te woord, brachten hun offertes op tijd en kwamen hun afspraken na. Dat was bij de andere kantoren minder. Daar liepen de afspraken minder soepel, bovendien hadden deze minder kennis van onze branche. 

"We kozen voor H&L vanwege hun branchekennis, professionaliteit en slagvaardigheid."

Weten waarover je praat
Bij H&L beschikken ze over een benchmark, waardoor we onze winkels met de cijfers in de branche kunnen vergelijken. Wij hebben de ambitie om de beste te worden in onze branche en dan moet je weten waarover je praat. Met de commerciële cijfers die Bike Totaal ons levert en de financiële cijfers van H&L hebben we een uitstekend beeld van onze commerciële en financiële positie. Vooral de benchmark geeft een mooi beeld van onze ontwikkeling ten opzichte van gelijksoortige bedrijven. 

Pragmatisch samenwerken
We werken heel pragmatisch samen, waarbij we onze bank- en kassagegevens ieder kwartaal aanleveren. Daarbij tellen we ook onze voorraad fietsen. We werken met Exact Online, dat is altijd bijgewerkt. Ook geven we de salarissen en uren door, die vervolgens netjes worden verwerkt. Van deze gegevens maakt H&L een kwartaalrapportage die we telefonisch doornemen. De op- en aanmerkingen van onze accountant bespreken we met onze bedrijfsleiders zodat zij, waar nodig, tijdig kunnen bijsturen.

H&L signaleert ook proactief, bijvoorbeeld bij de omzetting van onze structuur toen we in Sassenheim onze vierde winkel wilden openen. Bike Totaal deed daarvoor het marktonderzoek, de begroting is gemaakt door H&L. Daarbij keken ze ook naar de terugverdientijd en de verwachte levensduur. Alles werd door H&L fiscaal en juridisch getoetst en met de belastingdienst besproken. Zo’n traject kost geld, maar levert ook wat op. H&L is een club waar je het gevoel hebt dat je iemand hebt die achter je staat.”

Klant: Bike Totaal Van Hulst
Mede-eigenaar: Pierre Sikking
Plaats: Oegstgeest
Klant bij H&L: sinds 2016

Bekijk hier de 10 meestgestelde vragen bij het overstappen van accountant >