Marc Engel - Ludoma Services

De fiscalist ging zelfs mee naar de Douane

“Ik wil bij een accountantskantoor niet worden gezien als een nummer, maar als een ondernemer. Dat was de reden dat ik een jaar of vijf geleden op zoek ging naar een ander accountantskantoor en koos voor H&L Accountants & Belastingadviseurs. Het was een goede zet, want ze zijn betrokken en ze nemen zelf veel initiatief.”

“Ludoma Services is een logistiek dienstverlener in de grootste zin van het woord. Wij ontzorgen onze klanten op het gebied van Douane, transport, -In-opslag, administratie, Service en verkoop. Van sommige merken in exclusieve geluidsapparatuur zijn we zelf importeur en verzorgen we de distributie naar winkels en naar particulieren.

Teveel invoerrechten
Een paar jaar geleden bleek dat onze onderneming te veel invoerrechten had betaald. Het ging om een substantieel bedrag en daarbij had de Douane ons verkeerd ingedeeld. Een fiscalist van H&L heeft ons toen heel slagvaardig en deskundig geholpen. We moesten dit bij de Douane gaan uitonderhandelen. Vanaf de start van het proces zijn we daarin uitstekend begeleid. De fiscalist ging zelfs met ons in gesprek bij de Douane. Dat is belangrijk, want je krijgt maar één kans om het goed te doen.

Opvolging
Mijn zoon Nicky heeft plannen om de onderneming op termijn van mij over te nemen. Hij wordt hierbij intensief begeleid door H&L. Hij heeft contact met een andere adviseur dan ik, om het zuiver te houden. Zijn adviseur ondersteunt hem onder meer bij het maken van een businessplan. Daarnaast zijn we op aanraden van H&L bezig met het vastleggen van al onze procedures, zodat de kennis binnen de onderneming geborgd is. Het is voor zowel mijn zoon als voor mij erg prettig om te kunnen vertrouwen op deze intensieve begeleiding. Een bedrijfsovername is immers niet zomaar iets.

Mijn zoon en ik kunnen vertrouwen op intensieve begeleiding tijdens het overnameproces.

Proactief
Wat ik bij H&L heel prettig vind, is dat ze proactief zijn en écht met je meedenken. Elk jaar worden bijvoorbeeld onze verzekeringen tegen het licht gehouden, om te bepalen of we niet over- of onderverzekerd zijn. Daarvoor neemt H&L zelf het initiatief. De salarisadministratie wordt door H&L geregeld en we krijgen het altijd ruim op tijd te horen wanneer bijvoorbeeld een contract vernieuwd moet worden. Nog zo’n goed voorbeeld van proactief meedenken: toen onze douanevergunning vernieuwd moest worden vanwege veranderde wet- en regelgeving, heeft de fiscalist dat voor ons in goede banen geleid. Dat is prettig, want het is beter om zulke zaken op tijd te regelen dan om achteraf te moeten corrigeren. We kunnen erop vertrouwen dat H&L betrokken is en proactief handelt en daar zijn we erg tevreden over.”

Klant: Ludoma Services
Eigenaar: Marc Engel
Plaats: Tilburg
Klant bij H&L: 5 jaar

Bekijk hier de 10 meestgestelde vragen bij het overstappen van accountant >